Stavar & Stavskydd (0 st)

Särskilt inom alpin skidåkning har stavarna under historien fått oförtjänt lite uppmärksamhet för sitt trogna och välbehövliga jobb. Inom längdåkning har man däremot fattat galoppen: stavar är viktiga, och rätt stavar är om möjligt ännu viktigare. Lätt längd, vikt och grepp hos stavarna är av vikt för att åkningen skall bli så rolig, lätt och utvecklande som möjligt.

Hos oss på andmotion hittar du alla typer av skidstavar. Här finns både längdåkningsstavar och slalomstavar för alla alpina grenar, dvs. störtlopp, super-G, storslalom och slalom. Vi har även juniorstavar i kortare utföranden för de lite yngre åkarna. Samtliga varumärken i sortimentet - Scott, Leki och Komperdell - tillverkar tåliga och slitstarka stavar av högsta kvalitet.

Rätt stavlängd
Alldeles för långa eller för korta stavar kan försvåra åkningen avsevärt, men vilken längd som passar bäst för varje individuell skidåkare varierar efter styrka, teknik, känsla osv.

Du som vill ha stavar för alpin skidåkning kan dock ha som tumregel att multiplicera din kroppslängd med 0.7 för att få ett relativt bra värde att utgå ifrån.
Du som vill ha längdstavar kan göra motsvarande genom att multiplicera din kroppslängd med 0.85 för klassisk åkning och 0.90 för skate-åkning.

Material som håller
De mest avancerade stavarna är tillverkade av karbon. Karbon är ett väldigt hållbart och styvt material samtidigt som det gör stavarna otroligt lätta och smidiga att använda. Karbonstavar klarar vilka tuffa förhållanden som helst och sviker inte sin åkare i första taget, vilket är egenskaper som fått framför allt professionella åkare att välja karbonstavar framför andra material.

Andra slitstarka och hållbara material stavar tillverkas i är aluminium och fibermaterialet komposit.

Alpin tävlingsåkare?
För den som tävlar inom alpin skidåkning finns det stavar i många utföranden för olika grenar. I slalom används lite kortare stavar med stavskydd för att skydda händerna mot käpparna, och i framför allt fartgrenar som super-G och störtlopp används lite längre, lätt krökta stavar. Stavens krökningar är då formade för att följa kroppens position när du står i fartställning - allt för att spara några extra hundradelar när det verkligen gäller.